De gezonde lumbale wervelkolom

Anatomie

De lumbale wervelkolom is het gedeelte tussen de borstkas en het bekken  achter het buikgedeelte. Het vormt een sterke verbinding dat de zenuwen naar de benen, darmen en de blaas voert. Er zijn vijf “ botten” – wervels – die bij elkaar gehouden worden door schijven en ligamenten die de beweeglijkheid van het borstgedeelte waarborgen.

De wervelkolom bestaat uit vele kleine “ botten” die wervels worden genoemd. Deze worden uit elkaar gehouden door tussenwervelschijven, die de wervelkolom de benodigde mobiliteit geven (zie onderstaande illustratie).  Dit geheel van wervels en tussenwervelschijven wordt over de gehele lengte gesteund door spieren en ligamenten. Door het centrum van elke wervel loopt het ruggenmerg die de zenuwen van de hersenen verbindt met de rest van ons lichaam.

 

[(© Eurospine, the Spine Society of Europe, with permission)]

Alle delen van de wervelkolom die niet bestaan uit bot, zijn de weke delen van de wervelkolom. Aan de achterkant verbinden zowel sterke spieren als ligamenten en pezen  de wervels. De speciale tussenwervelschijven aan de voorkant van de wervelkolom vormen de verbindingen. En dan zijn er ook nog smallere verbindingen aan de achterkant van de wervelkolom die facetgewrichten worden genoemd. Al deze verbindingen maken het mogelijk dat de wervelkolom tot op zekere mate beweegbaar is.

[(© Eurospine, the Spine Society of Europe, with permission)]