Anatomie van de elleboog

Print

Het ellebooggewricht is opgebouwd uit drie beenderen: de bovenarm (= humerus 1), het spaakbeen (= radius 4) en de ellepijp (= ulna 7). Naast hun onderlinge articulatie vormen de radius met zijn radiuskopje (5) en de ulna ieder op zich een gewricht met de humerus. Men kan dus spreken van drie gewrichten in één. Deze complexe opbouw laat toe de arm te strekken, te buigen en te draaien om de lengteas. Het omliggende kapsel en de ligamenten verzorgen een groot deel van de stabiliteit van het gewricht. Bij deze zijn ze onmisbaar.

Een gewricht kan niet actief bewegen zonder de juiste spieren. De bicepsspier ( = M. biceps brachii) verzorgt het buigen van de arm ter hoogte van de elleboog, terwijl de tricepsspier ( = M. triceps brachii) instaat voor het strekken. Tevens belangrijk zijn uitsteeksels (= de zogenaamde epicondyli, zowel aan de binnenkant (3) en de buitenkant (2) van de bovenarm waar respectievelijk de buigers en de strekkers van de vingers aanhechten. Deze aanhechtingen staan in de juiste volgorde bekend als plaatsen voor de golferselleboog (2) en de tenniselleboog (3). Aan het achterste uitsteeksel van de ellepijp (= olecranon 7) hecht de strekspier vast aan de elleboog, nl. de tricepspees.

De bovengenoemde spieren moeten worden gestimuleerd door zenuwen (= nervi). Aan de binnenzijde van de arm bevindt zich in de humerus een groeve waardoor de N.ulnaris loopt, die bij een elleboogstoot een tinteling veroorzaakt in de ringvinger en de pink. De N. radialis loopt onder de spieren langs de buitenkant naar de onderarm, terwijl de N. medianus langs de voorzijde naar de onderarm loopt.

De laatste belangrijke structuren zijn de aders en de slagaders, die instaan voor het overleven van de weefsels in de arm. Zij bevloeien onder andere de spieren en de beenderen. De oppervlakkige aders vormen een ideale plaats om bloed te trekken, terwijl de diepe aders en de slagaders samen lopen, veilig beschermd door de omliggende spiermassa. 

Latest update 01/09/2009.
De uitgever, de FLESSS, is geenszins verantwoordelijk voor de volledigheid en juistheid van deze gegevens. Deze tekst is louter informaief.  De toepasbaarheid van medische gegevens is altijd afhankelijk van de specifieke aard van een casus, en informatie vervangt geen advies of bijstand bij concrete gevallen. De bezoeker blijft zelf volledig aansprakelijk voor de keuze van de door hem geraadpleegde gegevens en voor de gevolgen van het gebruik dat hij maakt van de gegevens.