Lage Rugpijn

Lage Rugpijn - Inleiding

Waar zit het?

De wervelkolom van de lage rug, in het ruggebied tussen je ribben en je heupen, wordt de lumbale wervelkolom genoemd. Het bestaat uit vijf botten, wervels genaamd, met kussentjes ertussen. Deze kussentjes - die we schijven noemen - fungeren als schokdemper en zorgen ervoor dat de botten niet langs elkaar schuren als we lopen of rennen.

De lumbale wervelkolom bevat ligamenten en spieren, die bevestigd zijn door middel van pezen, waardoor de wervelkolom op zijn plek gehouden wordt. Door het midden van elke wervel loopt het ruggenmerg, van waaruit aan zowel de linker- als de rechterkant van de wervelkolom de zenuwen vertakken.

Het lage ruggebied, of lendegebied, dient een aantal belangrijke functies voor het menselijk lichaam. Deze functies omvatten structurele ondersteuning, beweging en de bescherming van bepaalde lichaamsweefsels.

Als we staan, heeft de onderrug de functie om het gewicht van het bovenlichaam te ondersteunen. Wanneer we naar voren of naar achteren leunen, of in de heupen draaien, is de onderrug betrokken bij de beweging. Daarom kan een blessure aan de structuren die belangrijk zijn voor het dragen van het gewicht, zoals de benige wervelkolom, spieren, pezen en ligamenten, vaak worden waargenomen wanneer men rechtop staat of tijdens verschillende bewegingen.

Wat is het?

Lage rugpijn is een brede term die wordt gebruikt om pijn te beschrijven die ontstaat tussen de onderste ribben en de billen, waarbij deze pijn enkele dagen of enkele weken aanhoudt.

De rugpijn kan variëren en kan scherp of stekend zijn. Het kan suf of pijnlijk aanvoelen, of juist als een soort kramp. Het soort pijn dat u ervaart, hangt af van de onderliggende oorzaak van uw rugpijn. Rugpijn is een symptoom en er zijn vele oorzaken voor.

Acute lage rugpijn

Ongeveer 80% van alle mensen zullen ergens in hun leven lage rugpijn krijgen. De meerderheid van de gevallen van acute rugpijn is het gevolg van eenvoudige verstuikingen en verrekkingen in uw rug. Verstuikingen worden veroorzaakt door het overstrekken of scheuren van ligamenten, en verrekkingen zijn scheurtjes in een pees of spier. Beide kunnen ontstaan door op de verkeerde manier te draaien of iets op te tillen, te zwaar te tillen, of overstrekken. Dergelijke bewegingen kunnen ook spasmen in de rugspieren veroorzaken, wat ook pijnlijk kan zijn. In de meeste gevallen zal uw rugpijn binnen enkele weken vanzelf weer overgaan, eventueel met fysiotherapie en oefeningen om bepaalde spiergroepen te hertrainen.

Chronische of aanhoudende lage rugpijn

De meerderheid van de mensen herstelt vrij snel van een episode van lage rugpijn, maar sommige mensen blijven pijn houden, zelfs na maanden of jaren. Onderzoek lijkt aan te tonen dat er in het merendeel van deze gevallen geen nieuwe schade aan de rug is. Mensen met chronische pijn hebben vaak moeite om met werk, familie en sociale activiteiten om te gaan, en chronische lage rugpijn wordt wereldwijd beschouwd als een belangrijke oorzaak van invaliditeit. Dit betekent niet dat patiënten niet kunnen leren omgaan met hun pijn, zoals u zult zien in het gedeelte over de behandeling.

Het is bekend dat bepaalde factoren in vroege stadia van rugpijn worden geassocieerd met een grotere kans dat het een aanhoudend probleem wordt.

Lage Rugpijn - Diagnose

Diagnose van acute lage rugpijn:

Zonder klinische aanwijzingen voor een ernstige aandoening, is diagnostische beeldvorming, zoals een MRI-scan, röntgen- of laboratoriumonderzoek, vaak niet nodig. Er zal een zorgvuldige voorgeschiedenis worden afgenomen om een ​​onderliggende oorzaak, anders dan een verstuiking of verrekking, uit te sluiten.

Als het nodig is, kunnen de volgende testen gedaan worden:

- CT-scan
- MRI-scan
- Röntgenfoto's - in naar voren en naar achteren gebogen stand.

Lage Rugpijn - Behandeling

Acute lage rugpijn

In de meeste gevallen zal acute lage rugpijn binnen enkele weken vanzelf weer overgaan, eventueel met behulp van fysiotherapie om bepaalde spiergroepen te hertrainen.

Pijnstillers en ontstekingsremmers kunnen nodig zijn, afhankelijk van wat de arts aanbeveelt.

Het is belangrijk om zo actief mogelijk te blijven, anders worden de rugspieren zwak en dit kan leiden tot meer pijn en inactiviteit. Oefeningen en voorzichtig strekken kunnen ook nuttig zijn.

Rugpijn kan ook worden beïnvloed door factoren zoals levensstijl, fitheid, werkplezier, stress, depressie, gezinssituatie, relaties etc.

Chronische lage rugpijn

Een van de belangrijkste factoren is een neerslachtige stemming, vaak omschreven als depressie of angst. Het is heel logisch om je neerslachtig te voelen als je aanhoudende pijn ervaart, maar het is ook bekend dat deze reactie het herstel en het weer oppakken van de dagelijkse activiteiten in de weg staat.

De arts kan een praatgroep aanbevelen of een begeleidingstraject met therapie of psychologie. Van deze behandelingen werd aangetoond dat ze mensen helpen en hen vaardigheden kunnen leren om hun pijn beter te controleren en te beheersen.

Het is bekend dat, wanneer men gelooft dat bewegen kan resulteren in een nieuwe rugblessure, sommige patiënten hun bewegingen kunnen beperken en bepaalde activiteiten beginnen te vermijden. Dit wordt vaak angstvermijding genoemd. Hoewel het vermijden van een specifieke beweging die pijn doet geen probleem is, kan het beperken van veel activiteiten leiden tot isolatie en depressie, als mensen werk, sociale en huishoudelijke activiteiten gaan vermijden. Sommige onderzoeken stellen zelfs dat dit gedrag feitelijk resulteert in een slechtere fysieke gesteldheid, omdat ongebruikte spieren zwak kunnen worden.

Er is een enorme hoeveelheid bewijs dat erop wijst dat zo actief mogelijk blijven het beste is om niet alleen de invaliditeit te verminderen en de functie te verbeteren, maar ook om depressie en pijn te verminderen.