Diagnose

In de beginfase behoeven de meeste patiënten alleen hun huisarts te consulteren. De huisarts stelt de diagnose voornamelijk op grond van de symptomen en zijn onderzoek.

Navolgend enkele van de gebruikelijke bevindingen:

  • Bewegingen in de wervelkolom veroorzaken pijn in de ledematen. Bijvoorbeeld, in het geval van lumbale zenuwwortelpijn (ischialgie), veroorzaakt het voorover buigen om de tenen aan te raken dat de pijn zich door het been verplaatst.
  • Bij testen die de zenuw doen uitrekken, verspreiden de pijngevoelens zich door de gehele ledemaat.
  • Eenvoudige zenuwtesten (zoals kracht, reflexen en sensorische testen)  kunnen helpen bij het bepalen welke zenuw waarschijnlijk de oorzaak is van de pijn. Artsen doen deze testen in het kader van het stellen van een diagnose.
  • De hevigheid van de  zenuw wortel pijn staat NIET in verhouding tot de omvang van de schijf. Vaak kan angst de pijnklachten verergeren.  Goede informatie verstrekking is essentieel om te begrijpen hoe het best met ischialgieklachten om te gaan.

In het algemeen gaat ischialgie wel weer over maar in één geval is er sprake van een noodgeval : wanneer een zekere mate van gevoelloosheid  tussen de benen wordt gevoeld of wanneer er zich incontinentie  problemen voordoen.

TOTAAL GEEN GEVOEL TUSSEN DE BENEN EN ROND DE BILSTREEK OF PROBLEMEN OM DE PLAS OP TE HOUDEN OF DE SLUITSPIER TE CONTROLEREN OF BEIDEN

Dit is een noodgeval dat  “cauda equina”  syndroom wordt genoemd. Het is zeldzaam maar het komt voor. En wanneer het voorkomt dient het direct behandeld te worden

Wat is een hernia ?

De tussenwervelschijven hebben een rubberachtig kern (de pulposus) dat door een scheur in het sterke gedeelte van het buitenste ring  van de schijf (de annulus) doorsijpelt. Deze rubberachtige substantie drukt dan de nabijgelegen zenuwwortel samen, waardoor er een ontsteking ontstaat. Dit veroorzaakt dan pijn in dat gedeelte van het ledemaat dat bediend wordt door deze zenuw.

© Eurospine, the Spine Society of Europe, with permission